+90 212 234 24 15
Sosyal Medya Hesaplarımız

Roma La Sapienza Üniversitesi – Tuğra

14 Ocak 2020
1.966 kez görüntülendi
Roma La Sapienza Üniversitesi – Tuğra

Roma La Sapienza Üniversitesinden Tuğra İle Röportajımız

1- Öncelikle biraz kendini tanıtabilir misin ? Hangi liseden mezun olduğunuz?

İsmim Tuğra. Terakki Vakfı Okulları Şişli Terakki Lisesi’nden mezunum. Ayrıca buradaki eğitimim süresince Uluslararası Bakalorya(IB) Diploma Programı’nı aldım.

2- Neden İtalya’da Tıp Eğitimi almak gibi hedefin veya idealin vardı ?

Aslında 12. Sınıfın ilk çeyreğine kadar İtalya’da okumak fikri aklımda değildi. Tabii ki etraftan otomotiv mühendisliği olsun mimarlık olsun farklı bölümler için İtalya’ya giden insanlardan haberdardım ama Tıp eğitimin ve özellikle de İngilizce Tıp eğitiminin bu ülkede 2011 yılından beri verildiğinden bihaberdim. Bir arkadaşım vasıtası ile IMAT sınavı hakkında bilgi aldıktan sonra biraz araştırma yaptım. İtalya’nın benim için en cezbedici tarafları üniversitelerinin Dünya standartlarında; hatta bu standartların üstünde olması ile beraber yıllık eğitim masrafının cüzi bir rakam olması idi. Euro kurunun hali belli, okulların çok pahalı olmaması bana İtalya’da kendim için yapacağım masraflar ile ilgili çok büyük özgürlük sağlayacaktı. Pek tabii bir de İtalya’nın İtalya oluşu var. Herkesin dizayn, mimari, mutfak vb. birçok kültürel öğenin beşiği olarak bildiği bir ülkede 6 yıl geçirip dilini ve insanını tanıyacak olmak da benim için büyük bir idealdi.

3- İtalya’da daha önce bulunmuş muydun?

Evet, daha önce Roma, Venedik, Floransa ve Milano’yu gezme fırsatı yakalamıştım.

4- İtalya’da hangi üniversitede tıp eğitimi alıyorsun? Okul ve bulunduğun şehirle alakalı bize izlenimlerini iletebilir misin ?

İtalya’da Sapienza Universitàdi Roma’da tıp eğitimimi sürdürüyorum. Sapienza’nın en büyük artısı bir kampüsü bulunması ve hemen dibinde Roma’nın en büyük devlet hastanelerinden birine sahip oluşu. Öğrenci İşleri, Rektörlük, Tıp Sekreterliği, Göçmenlik Bürosu vb. resmi kurumların hemen elinizin altında olması İtalya gibi bürokrasinin yavaş işlediği bir ülkede büyük bir lüks. Ayrıca zaman bulabilirseniz gidebileceğiniz kulüpler, konser alanları vb. kültürel alanların bulunuşuda tıp öğrencileri olarak Sapienza’nın kalan 100 küsür bin öğrencisinden kopmamızın önüne geçiyor. Bunların dışında ders saatlerinin rahat oluşu kendinize, hobilerinize ve çok gerekli gördüğüm İtalyanca derslerine zaman ayırmanızı kolaylaştırıyor. Haftanın 4 günü 9-14, Cuma günüde 10-14 arası yapılan dersler, arkadaşlarla dışarıda yemek, dil eğitimi, haftalık alışveriş, ders ve de en önemlisi günün sadece 3 bilemediniz 4 saati çalışan İtalyan resmi kurumlarının mesai saatlerine yetişebilme olanağı sağlıyor.

Ayrıca Sapienza’nın(opsiyonel olarak) tüm IMS öğrencilerine verdiği ücretsiz İtalyanca dersleri bulunmasıda hem yaşam hem de ileride hasta ilişkileri için altın değerinde oluyor. Bir diğer artısı da derslerin, teorik bilginin gerçekten geniş hacimli olması nedeniyle dopdolu geçiyor olması. İnsanlık hali her dersi pür dikkat dinlemeseniz de sıkıntıdan öldüren 2-3 dersim ancak olmuştur şu son 3-4 ayda. Son olarak da okulumun en sevdiğim özelliklerinden biri profesörlerin bize öğrencileri değil de doktor adayı gibi davranıyor olması. Bütün profesörler öğrencilerin kendi aralarında hiçbir zaman birbirlerine “sınıf arkadaşım” diye hitap etmesine izin vermeyip “meslektaşım” diye hitap etmelerine özen gösteriyorlar. Bir de ‘klinik tıp’ dersindeki profesörümüzün bize her fırsatta hastayla nasıl haşır neşir olunur, beden dili ve seçilen kelimelere özen gösterilmesi gerektiğini hatırlatıyor olması size hangi camiaya adım attığınızı bir kez daha hatırlatıyor.

Az önce bahsettiğim devlet hastanesi olan Policlinico Umberto I dışarıdan her ne kadar döküntüye benzese de gayet donanımlı ve günlük olarak yüksek bir hasta hacmine hizmet veriyor. Hatta modernizasyon çalışmaları çerçevesinde yeni robotik cerrahi cihazları satın aldıklarını duydum. Hastanenin bana en yararlı kısmı Kadın Doğum ve Jinekoloji kliniğinde sadece tıp öğrencilerine ayrılan ve içinde türlü türlü alet edevatın bulunduğu yeni hizmete açılmış bir bölüm. Kan alma denemeleri için yapay damar modellerinden tutun da Da Vinci Robotik Cerrahi Cihazları için simülasyonlar olsun birçok hizmet sunuyor. Bu bölüm hastanenin geri kalanında olduğu gibi öğrencilere 1. sınıftan itibaren açık.

Ne yazık ki IMS Sapienza’nın da eksik kaldığı yönler bulunuyor. Bu eksiklerin önde gelenlerinden biri IMS Milano-Bicocca veya IMS Messina’daki gibi hastanenin içinde özel sınıflarda eğitim verilmiyor oluşu. İtalyanca Tıp öğrencileri hastanenin içinde, internet bağlantısı bulunan ferah amfilerde eğitim alırken Uluslararası Tıp Okulu öğrencileri (bölümün yeni olması ve Sapienza’da 112 bin aktif öğrenci bulunması) nedeniyle bodrum katlarında telefonun dahi çekmediği daracık sınıflara kalmış durumda, neyse ki 3. sınıftan sonra IMS öğrencileri de Policlinico’da öğrenimlerine devam ediyor.

Ayrıca öğrenciler ve öğretmenler arasındaki iletişim her ne kadar kolay olsa da slaytlarda veya orada burada kalmış İtalyanca kelimeler sık karşıma çıkıyor, kesinlikle anlaşılmayacak bir şey değil ancak profesörlerin bu bölüme yeterince değer vermediği hissine kapıldığım oluyor. Artı öğretmenler arasındaki iletişimsizlik bazı organizasyonel sorunlar teşkil ediyor: derse gelmeyen hocalar, ani program değişiklikleri vs. Bir de yukarıda bahsettiğim dopdolu dersleri bazen sorgulayıp “Bu konuyu neden bu kadar hızlı işliyoruz ki?” dediğim anlar olmuyor değil. Bunlarla beraber Sapienza’nın ve belki de İtalya’nın en göze batan sorunu resmi işlerin yavaşlığı. Bir kablo için okul envanterine yazdığınız dilekçenin rektörlükten geçip, onaylanması ve akabinde ürünün geri sınıfa gelişi 1 ay sürebiliyor.

Üniversiteden biraz bahsettikten sonra Roma’da yaşamaktan bahsedeyim. Öncelikle herkese söylediğim gibi Roma, topu topu 14 kilometrekarelik “Centro Storico”dan (tarihi merkez) çok daha fazlası. Yaklaşık 4.3 milyon nüfusu ve 1285 kilometrekarelik alanı ile Roma, İtalya’nın en büyük şehri. Tipik Avrupa başkentlerinin soğuk ve gri görüntüsünden eser olmayan bu şehir öğrenciler için de birçok olanağı bünyesinde bulunduruyor. Bir kere en büyük şehir olması sağlık, eğlence, barınma, giyim, beslenme gibi birçok ihtiyacı kolaylıkla karşılayabilmenize olanak sağlıyor.

Canınız tarihi bir tur yapmak mı istedi? B metrosunun ‘Colosseo’ durağında indiğinize Kolezyum tüm görkemiyle karşınızda. Belki de kendinize bir şeyler almak istiyorsunuzdur? Via del Corso’ya, Roma’nın en büyük alışveriş caddesine, çıkmanız yeterli. Karnınız acıktıysa şehrin etrafındaki yüzlerce Trattoria’dan birinde karnınızı doyurabiliyorsunuz. Ayrıca Roma’nın en büyük kolaylıklarından biri toplu taşıma sistemi. 5.30’dan 23.30’a kadar (Cuma ve Cumartesi 1.30’a kadar) çalışan 3 metro hattı, ve şehir surlarının çevirdiği altıgen şeklindeki bölgenin her yerine ulaşmanızı sağlayan tramvay ve otobüs hatları (Cuma ve Cumartesi 1.30’a kadar) bulunuyor. Havası güzel, yaşaması kolay capcanlı bir şehir.

Ancak bir o kadar da pis, düzensiz ve insanı soğuk. Roma’nın belediye ulaşım şirketi ATAC ve temizlik şirketi AMA yaptıkları grevler ve dolayısıyla da bütün şehri birkaç saatliğine tam anlamıyla kilitlemeleri ile nam salmışlar. Ayrıca şehrin bazı yerlerine gidebilmek için birkaç aktarma yapmak gerekmesi de sinir bozucu oluyor. İnsanları da yardımcı olmak yerine yanınızdan geçip gitmeyi tercih ediyor. Ve tabii biraz da ırkçılık yok değil.

5- İtalya’da Tıp Eğitimi sonrası ne yapmayı planlıyorsun ? Hedeflerinden biraz bize bahsedebilir misin ?

İtalya’da tıp eğitimini noktaladıktan sonra ne yapmak istediğimi kesin olarak kararlaştırmış olmamakla beraber önümde 3 opsiyon görüyor gibiyim. İtalya’da kalıp vatandaşlık almaya hak kazanana kadar kariyerimi devam ettirebilirim, başka bir Avrupa ülkesinde uzmanlık sınavını geçmeyi deneyebilir veya küçüklükten beri arzuladığım Amerika’da okuma hayalini gerçekleştirmeye çaba sarf edebilirim. 7 yaşımda kurduğum ve hala içimde devam eden cerrah olma isteği gelecek 6 yıl içinde nasıl değişir bilinmez ama öncelikli amacım okulumu başarıyla bitirebilmek.

6- Eğitim aldığın program tamamem İngilizce olarak sürdürülmekte ama İtalyanca’da sanırım öğreniyorsun ? İtalya’da italyanca öğrenmek bir yabancı öğrenci için kolay mıdır ?

İtalyanca öğrenmesi kolay bir dil değil. Çoğu dil kursu (telefondaki aplikasyonlar da dahil) konuşma diline yeteri kadar dikkat göstermediği için zorlanılması doğal. İtalyanca birçok farklı çekimi olan artı bilenlerin de hızlı ve yüksek sesle konuştukları çok fonetik bir dil. Bu nedenle yolun ilk başındayken hayal kırıklığına uğramak kolay. Ancak Türkçe’ye benzer olarak -birkaç belirli istisna dışında- yazıldığı gibi okunan bir dil olması ve sayı sisteminin de bizim dilimize benzerlik göstermesi bazı gramer kurallarının kavranmasını kolaylaştırıyor. Her ne kadar sadece İtalya’da hayatı idame ettirirken konuşarak öğrenilmesi zor olan bir dil de olsa biraz emekle ve konuşmaya yeterince özen gösterilerek altından kalkılamayacak bir şey değil.

7- Sence İtalyanın eğitim için avantajlı yönleri nelerdir ?

Eğitim ücretlerinin düşük olması, okullarının dünyada ilk 1000 üniversite içinde yer alıyor oluşu (Tıp kategorisinde Sapienza ile birlikte birkaç tane okul ilk 100’de) ve dolayısıyla YÖK denkliği bulunması, İtalya’da tıp eğitimin uluslararası Tıp çevrelerinde tanınması ve saygıyla anılması diyebilirim.

8- Türkiye’den aday öğrencilere eğitim için İtalya’yı tavsiye eder misin ?

Elbette tavsiye ederim. Her öğrencinin bir göz atması gereken cazip bir ülke.

9- Son olarak İtalya’da Tıp Eğitimi hazırlık ve sonraki süreçte Pisa Edu’yu tercih etme sebepleriniz nedir? Ayrıca danışmanlık hizmetlerinden memnun kaldınız mı ?

Pisa Edu’yu, Süleyman Bey’in danışmanlık hizmetlerinden yararlanan bir arkadaşımın tavsiyesi üzerine buldum. IMAT öncesi sınava hazırlık kursları ve deneme sınavları ile birlikte sınavdan sonra sundukları belgeler konusunda yardım hizmetleri, İtalya’da ev bulma, buradaki resmi işlerde çalışanları aracılığıyla yardımcı olmaları olsun gerçekten bütünsel ve altın değerinde bir hizmet verdiler. Sınav ve yerleştirme işlerinden 3 ay sonra dahi hala bir sorum olduğunda çalacak bir kapım olduğunu bilmek yabancı bir ülkede eşsiz bir güven kaynağı. Uzun lafın kısası, Pisa Edu’nun hizmetlerinden çok memnun olduğumu belirtiyor ve sizlere teşekkür ediyorum.

İtalyada Tıp Eğitimi, İtalya’da bulunan devlet ve özel üniversitelerle birlikte çalışmakta ve öğrencileri bu üniversitelere giriş sınavlarına kayıtlarını yapmaktadır. IMAT (İtalya’da Tıp) Hazırlık Kurslarımız hakkında detaylı bilgi almak, başvuru ve kayıt işlemleri hizmetlerini öğrenmek için +90 212 234 24 15 ve +90 532 292 92 37 numaralarıdan bizi arayabilir veya info@italyadatipegitimi.com ‘a mail atabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Ziyaretçilerimiz tarafından yapılan yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN

Bu konu hakkındaki görüşünüzü belirtmek ister misiniz?
Bize yazın!
1
Hemen yazın
Merhaba, İtalyada Tıp Eğitimi hakkında öğrencilerimize İtalya'da danışmanlık Sağlıyoruz.